DOPINGJæGER I USA: DET ER EN TRAGEDIE FOR RENE ATLETER

I USA er man ikke tilfreds med håndteringen af sagen om de 23 kinesiske svømmere, der kort før det coronaudskudte OL i 2021 afleverede positive dopingprøver, uden at det fik nogen konsekvens.

Det Amerikanske Antidopingagentur, Usada, langer især ud efter Det Internationale Antidopingagentur, Wada, som forsøgte at forklare sagen mandag aften.

- Vi sætter pris på, at Wada åbner op og giver nogle oplysninger om processen.

- Det var desværre meget utilfredsstillende og førte faktisk til en helt masse spørgsmål, som skal besvares og undersøges, siger Usada-chef Travis Tygart ifølge Reuters.

- Hele situationen er en tragedie for rene atleter rundtomkring i verden. Wada skulle have offentliggjort regelbruddet, og atleterne skulle have været diskvalificeret. De skulle bare have suspenderet dem midlertidigt.

Wada gentog på mandagens næsten to timer lange Zoom-presseseance sin støtte til kinesernes udlægning af sagen og afviste, at der er blevet fejet noget ind under gulvtæppet.

De kinesiske antidopingmyndigheder har forklaret, at de 23 atleter uden deres vidende fik dopingstoffet ind i kroppen på grund af forurenet mad fra et hotelkøkken.

Her fandt kinesisk sikkerhedspoliti spor af hjertemedicinen trimetazidin i køkkenets udsugningssystem og i afløbet i køkkenvasken. Det er et præstationsfremmende stof.

Men det er en udlægning, Wada har accepteret alt for let, mener man i Usada.

- Wada har vendt ansvaret på hovedet. De har ladet en autoritær regering med dets hemmelige sikkerhedspoliti levere et forsvar, som der ikke er blevet stillet spørgsmål til eller udfordret, siger Travis Tygart.

Han havde gerne set, at atleterne var blevet midlertidigt suspenderet, mens sagen kørte. Og at sagen ikke mindst var blevet offentliggjort, så alle kunne få at vide, hvad der foregik.

Travis Tygart, der i forvejen var en af de hårdeste kritikere af Wadas håndtering, er generelt slet ikke blevet mildere stemt efter mandagens presseseance.

Han kræver nu en grundig efterforskning af Wadas håndtering af sagen.

- Rene atleter kigger på dette system og er bare frustrerede og vrede over, at et antal af atleter på dette niveau kan blive testet positive for et stof som dette, og at kinesisk sikkerhedspoliti kan skabe denne undskyldning, som så bliver godtaget af den globale myndighed.

- Atleter kalder på efterforskning, og vi skal nå til bunds i, hvordan det her kunne ske, siger Travis Tygart.

Kina vandt seks medaljer i svømning ved legene i Tokyo, heraf tre af guld.

/ritzau/

2024-04-23T11:21:14Z dg43tfdfdgfd